Kogel mogel na gardło
DAMIESA • dawno temuTen typ mikstury świetnie działa jako lek na przeziębienie. Można go przygotować na szereg różnych sposobów każdorazowo wzbogacając tą słodką przekąskę o wybrane składniki. Jakie produkty uświetnią tradycyjny kogel-mogel? Lista takich dodatków jest naprawdę długa. By pokonać kaszel czy uporczywy ból gardła idealnie sprawdza się on z dodatkiem alkoholu np. wódki czy gęstego likieru. A jakie inne składniki można wykorzystać do jego przyrządzenia? Oto kilka propozycji.
Kogel-mogel z owocami
Choć takie połączenie na pierwszy rzut oka nie ma szansy stać się idealnym duetem rozpieszczającym zmysły podniebienia, to jednak jest to pozorne odczucie. Kogel-mogel z truskawkamikomponuje się wyśmienicie! Aby przygotować taki słodki koktajl należy przygotować następujące składniki: 2 żółtka jajek, kilka łyżek cukru (w zależności od indywidualnych gustów) i garść truskawek. W tym przypadku jednak owoce te nie dodaje się do środka mikstury, a jedynie wykorzystuje do maczania ich w kogle-mogle. Takie rozwiązanie jest świetną alternatywą dla czekolady. Deser najlepiej jest podawać schłodzony. Do przygotowania takiego kulinarnego specjały można też wykorzystać jagody czy poziomki. W tym przypadku dużo lepszym pomysłem będzie dodanie ich do masy jajecznej. Taki kogel mogel można na koniec udekorować kilkoma listkami mięty. Ciekawym rozwiązaniem jest także wstawienie takiego rarytasu na kilka minut do piekarnika. Musi być on rozgrzany do temperatury 220 stopni. Podczas pieczenia na powierzchni deseru wytworzy się chrupka warstewka, która posypana cukrem pudrem będzie świetnie smakować.
Kogel-mogel z piwem
Taka wersja kogla-mogla może stać się świetnym lekiem na wiosenno-letnie przeziębienia. Aby ją przygotować potrzebne będą: 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 4 goździki (opcjonalnie można też wykorzystać szczyptę cynamonu), 250 ml piwa (najlepiej jasnego). Przystępując do działania na pierwszy ogień powinny pójść żółtka. Należy je utrzeć z cukrem. Złoty trunek dobrze jest przygotować nieco wcześniej zagotowując piwo z goździkami. Kiedy alkohol będzie już gotowy, a jego zapach aromatyczny, należy delikatnie dodawać go do kogla-mogla. Proporcje zależą jedynie od indywidualnych gustów. Może więc to być kilka łyżeczek, ale równie oryginalnym pomysłem będzie przelanie żółtkowej masy do garnka z piwem i zagotowanie takiej mieszanki na małym ogniu. Takiej mikstury nie wolno jednak doprowadzać do wrzenia!
Kogel-mogel z kakao
Aby przygotować taki kogel-mogelnależy wykorzystać takie składniki jak: 2 jajka, 5 łyżek kakao, 8 łyżek cukru. Pierwszym krokiem jest oddzielenie żółtek i dosypanie do nich cukru, a następnie utarcia na gładką masę. W kolejnym etapie należy ubić białka na puszystą pianę i połączyć je z masą żółtkową. Kakao dodaje się na samym końcu. Innym rozwiązaniem jest uprzednie wymieszanie żółtek z cukrem i kakao oraz zrezygnowanie z dodawania do takiej kompozycji białka jajka. Zamiast mieszać składniki łyżeczką, dużo lepszym pomysłem będzie połączenie ich na gładką masę za pomocą blendera.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze