Zupa dyniowa z imbirem
DAMIESA • dawno temuAromatyczna, lekko rozgrzewająca i idealna na chłodne wieczory, ale równie świetnie sprawdza się także podczas lata. Imbir to miłosny afrodyzjak, dlatego jego dodatek do tego dania powoduje, że z subtelnego kremu zupa zamienia się w potrawę pełną wytwornego smaku. Jak przyrządzić pyszny obiadowy dodatek na bazie dyni?
Przygotuj:
- 0,5 kg dyni,
- cebulę,
- imbir,
- bulion warzywny,
- oliwę,
- śmietanę,
- sól, pieprz,
- natkę pietruszki.
Składniki dodawaj w odpowiedniej kolejności.
- Bulion rozpuść w wodzie.
- Z dyni usuń pestki i pokrój w małe kawałeczki, a następnie wrzuć do wywaru i gotuj do momentu, aż stanie się miękka.
- Na patelni podsmaż lekko cebulkę, aż się zarumieni i dodaj do zupy.
- Całość dopraw imbirem, solą i pieprzem.
- Smak zupy wysubtelni oliwa z oliwek.
- Podawaj ze śmietaną i udekorowaną natką pietruszki.
Pamiętaj, że dynia to bogactwo witamin, np. D. Dodatkowo warzywo to wzmacnia układ odpornościowy, pomaga regulować trawienie i zaopatruje organizm w wiele cennych pierwiastków. Do tego dynia jest źródłem beta-karotenu, więc jej systematyczne spożywanie pomaga uzyskać ładny koloryt skóry i wzmacnia układ krwionośny.
Zupa z dynibędzie świetnie smakować podana z grzankami chlebowymi np. serowymi.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze