Składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka (moze byc potrzebne troche wiecej mleka i maki),
1 jajko,
plaska lyzeczka proszku do pieczenia (nie musi byc),
olej do smazenia,
cukier waniliowy i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
LUB
szczypta soli i szczypta gałki muszkatołowej (zalezy od wersji nadzienia- slodkie czy slone)
Jak przyrządzić?
wszyskie składniki wymieszac; ciasto powinno miec konsystencje gestej smietany (musi sie ladnie ciagnac, nie lac). Jezeli konsystencja jest inna trzeba dodac troche maki lub mleka. Ciasto pozostawic az maka dobrze nasiaknie- jezeli masz czas zostaw je nawet na godzine, jezeli nie- przynajmniej 10-15 minut musi postac, nalezy sprawdzic czy ciasto nie jest za geste (nie moze zostawac osad z maki na spodzie) i w razie koniecznosci rozcienczyc troche mlekiem. Na sredniej wielkosci rozgrzana i natluszczona patelnie (wystarczy pol lyzeczki tluszczu) wylac ok 4-5 lyzek, rozlac po calej patelni i smazyc.
Potrzebne przybory:
miska, mikser albo trzepaczka, w ostatecznosci moze byc tez widelec, dobra patelnia (o jak najnizszych i/lub najmniej kanciastych brzegach)
Uwagi:
Mozna przekladac owowcami z bita smietana, bialym serem wymieszanym ze smiatana i cukrem albo z roznymi rodzajami dzemow.
Polecam zainwestowac w patelnie teflonowa.Jezeli nalesnik ma byc bardzo delikatny (np. do brzoskwini z bita smietana)to mozna oddzielic jeszcze bialko od zoltka, zoltko dodac do ciasta a po odstaniu ubic bialko i wmieszac DELIKATNIE drewniana lopatka w ciasto. Wtedy otrzymamy nalesniki biszkoptowe.
Jezeli smazysz duuuza ilosc nalesnikow, doradzalabym rowniez dodac jakies drugie jajko. Tak dla zachowania proporcji. Inaczej nalesniki beda sie rozpadac.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 10-14 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Tinker Bell |