Parówki w cieście naleśnikowym
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuTwój maluch patrzy niechętnie na parówki? Nie chce już jeść tych gotowanych, nawet wykręconych w śmieszne ośmiorniczki? Ukryj je w pysznym cieście naleśnikowym! Nowe danie z pewnością zaciekawi małego niejadka.
Składniki, których potrzebujesz:
- 4 parówki,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- szklanka wody,
- 50 g mąki,
- sól i inna ulubiona przyprawa,
- zielony groszek lub sałata
Jak to wykonać?
Krok 1: Przekrój parówki na połówki.
Krok 2: Natłuść blachę i ustaw parówki w sporych odstępach od siebie.
Krok 3: Rozgrzej piekarnik i piecz parówki przez 5 min. w temperaturze 220 stopni.
Krok 4: Pozostałe składniki — jajko, mleko wodę, mąkę i przyprawy — połącz i wymieszaj, a następnie polej nim parówki.
Krok 5: Zapiekaj parówki w cieście 15–20 minut. Ciasto ma być wyrośnięte i złociste.
Krok 6: Wyjmij blachę i pokrój „zapiekankę” w prostokąty tak, by w każdym znajdowała się parówka.
Krok 7: Na talerz wysyp groszek lub przyrządź sałatę.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze