Ciasto blok
KAROLINA • dawno temuCzy jest coś lepszego na poprawienie nastroju niż odrobina czekolady? Można ją spożywać pod wieloma postaciami, a każda z nich potrafi przynieść nam wiele przyjemności. Kubek gorącej czekolady na rozgrzanie w jesienny wieczór albo kostka ciemnej czekolady zaraz po przebudzeniu dodają nam sił do dalszego działania i pozwalają przetrwać nawet najmniej sprzyjającą aurę. Nie zawsze jednak istniała możliwość kupienia czekolad i to w różnych postaciach, a także smakach. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały wyroby czekoladopodobne, a jedynym sposobem na zasmakowanie choć niewielkiej ilości ziaren kakaowca było samodzielne przyrządzanie czekolady albo pieczenie deserów z ich dodatkiem. Dzięki temu jednak mamy dziś wiele ciekawych receptur, których wykonanie niegdyś godnie zastępowało smak i właściwości czekolady. Jednym z nich jest ciasto blok. Za jego wykonaniem przemawia dodatkowo fakt, że robiąc je, nie jesteśmy zmuszone do włączania kapryśnego piekarnika. Zobacz, jak zrobić ciasto blok, a także, jakie inne ciasta bez pieczenia możesz wykonać.
Ciasta bez pieczenia
Chyba nie ma gorszego scenariusza jak ten, w którym stanie przez wiele godzin w kuchni i przygotowanie ciasta kończy się zakalcem. Jak wiadomo, istnieje wiele przestróg mających na celu uniknięcie takiej sytuacji, jednakże ich przestrzeganie i tak nie jest gwarantem udanego wypieku. Nic w tym dziwnego, że mogąc zamówić dowolne ciasto w cukierni, coraz rzadziej decydujemy się na robienie domowych deserów. Warto jednak zaznaczyć, że nawet najdroższe serniki lub torty śmietankowe kupione w pobliskim sklepie nigdy nie będą smakowały dokładnie tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Dla kobiet, które będąc w kuchni, nie czują, że znalazły się we właściwym miejscu, doskonałym wyjściem jest przyrządzanie ciast bez pieczenia. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo, a ich robienie niekoniecznie związane jest z używaniem półproduktów. Do tego zacnego grona zaliczyć trzeba przede wszystkim ciasto blok czekoladowy. Równie popularne jest także, zwłaszcza latem, przyrządzanie wyśmienitych serników na zimno. Kolorowe galaretki, serek homogenizowany i świeże owoce – takie zestawienie nie może nie smakować. Obok nich zwrócić uwagę należy również na wykwintne tiramisu albo puszyste ptasie mleczko. Dzieci natomiast nie będą mogły się obejść bez dokładki, jeśli zrobisz im ryżowe szyszki z karmelem. Katalog ciast bez pieczenia może być jeszcze większy, gdy tradycyjny spód zamienisz na ciastka biszkopty albo herbatniki. Nie należy zatem zniechęcać się do domowego wyrobu deserów. Na pierwszy ogień idealnie nadaje się do wykorzystania przepis na ciasto blok czekoladowy. Nie trać okazji i już teraz poświęć chwilę na dowiedzenie się, jak zrobić ciasto blok.
Przepis na ciasto blok
Zanim rozpoczniesz wykonywanie przepisu na ciasto blok, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz:
- 50 dag mleka w proszku,
- 1 kostkę masła,
- 2 szklanki cukru,
- 6 łyżek kakao,
- 125 ml wody,
- 2 opakowania herbatników.
Herbatniki należy umieścić w torebce foliowej i za pomocą wałka pokruszyć na niewielkie kawałki. W rondelku należy rozpuścić masło, dodając do niego wodę, a także cukier. Garnek trzeba zdjąć z ognia.
Następnie stopniowo trzeba dodać do garnka kakao, mleko w proszku i herbatniki. Składniki powinny zostać dokładnie wymieszane. Kolejnym krokiem jest przelanie masy do wybranej formy wyłożonej papierem i pozostawienie jej do ostygnięcia. Kiedy blok będzie już zimny, należy wstawić go na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze