Poznaj klasyczny przepis na pulchne, drożdżowe racuchy!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuPodczas gdy wiele z nas lubi przygotowywać wymyślne dania pochodzące z odległych krain, czasem warto powrócić dla sprawdzonych klasyków. Jedną z najlepiej znanych i lubianych potraw są oczywiście racuchy drożdżowe. Kochają je nie tylko najmłodsi, ale i dorośli, którym nieodłącznie kojarzą się z latami dzieciństwa. Obejrzyj ten krótki film i dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić pyszne, pulchne racuchy.

Przygotowanie racuchów nie wymaga ani dużo wysiłku, ani składników. Aby przygotować ok. 20 drożdzowych placuszków przyszykuj następujące składniki:
- ½ jajka;
- 250 ml + odrobinę ciepłego mleka;[/list [list]20–25 g drożdży;
- 1 ½ łyżeczki cukru (ew. cukru waniliowego);
- 500 g + 1 łyżkę mąki pszennej;
- szczyptę soli;
- olej;
- cukier puder (do posypania).
Racuchy najlepiej podawać jeszcze ciepłe, przyprószone cukrem pudrem. Po przyrządzeniu placuszków nie zapomnij podzielić się wrażeniami!
APETYCZNE PLACKI
Musisz ich spróbować!
Placki ziemniaczane z sosem Placek po zbójnickuPlacki brokułowePlacki po węgierskuPlacki bananowo-orzechowe

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze