Jesienne jabłka są bardziej wartościowe niż te sprzedawane wczesną wiosną. Jest więc to najlepszy czas na spożywanie dużych ilości jabłek na surowo, w przetworach lub jako dodatek do potraw. Placki z jabłkami to bardzo szybkie danie, które doskonale pasuje na kolację lub deser. Warto je przygotować zwłaszcza wtedy, gdy mamy mało czasu, a jesteśmy bardzo głodni.
Składniki:
4 jabłka,
2 szklanki mąki,
2 jajka,
2 szklanki kwaśnego mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
olej do smażenia,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli zmiksować na gładką masę.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
Dodać do ciasta.
Na rozgrzanej patelni formować placuszki, pamiętając by w każdym znalazło się jabłko i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Gorące placki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |