Zdecydowana większość Polaków nie lubi eksperymentować w kuchni. A ty?
DANUTA CAPIGA • dawno temuPolacy w kuchni są narodem konserwatywnym i przywiązanym do tradycji. Na polskim stole od lat króluje schabowy, mielony, ziemniaki i surówka. Ponad połowa Polaków przyznaje, że nigdy nie jada poza domem. Uważają, że kuchnia jest głęboko zakorzeniona w kulturze narodu, dlatego swoje przyzwyczajenia narodowe traktują jako element tożsamości narodowej. Na polskich stołach goszczą potrawy przyrządzone według starych, sprawdzonych przepisów.
![](https://m.kafeteria.pl/add4a55e36021e65349f6a4e-6267001,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Polacy w kuchni są narodem konserwatywnym i przywiązanym do tradycji. Na polskim stole od lat króluje schabowy, mielony, ziemniaki i surówka. Ponad połowa Polaków przyznaje, że nigdy nie jada poza domem. Uważają, że kuchnia jest głęboko zakorzeniona w kulturze narodu, dlatego swoje przyzwyczajenia narodowe traktują jako element tożsamości narodowej. Na polskich stołach goszczą potrawy przyrządzone według starych, sprawdzonych przepisów.
Polacy doceniają też żywność regionalną i potrawy o charakterze lokalnym. Wyjątkowe smaki i aromaty polskich serów czy wędlin zaczęły być doceniane, a nawet stały się modne. Regionalne produkty nie są tanie, ale Polacy coraz bardziej są świadomi tego, jak ważne jest spożywanie zdrowej żywności.
Lubią też wracać do smaków z dzieciństwa, szczególnie do potraw słodkich. Bo któż nie pamięta racuchów z jabłkami, naleśników z twarogiem czy pierogów z owocami. Do dziś te potrawy goszczą na polskich stołach.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Na preferencje smakowe ma również wpływ płeć, uwarunkowanie genetyczne a także to jakie pokarmy mama spożywała w czasie ciąży.
Niezależnie od płci Polacy doceniają smak piwa.
— Zaczynamy szukać piw, których w Polsce przez wiele lat nie było, albo były bardzo niskiej jakości. Są to różnego rodzaju specjalności, piwa ciemne, piwa pszeniczne. – mówi Patryk Pietrzak ambasador marki Pilsner Urquell.
Nie wszyscy Polacy są uprzedzeni do nowości. Jesteśmy narodem ciekawskim, interesują nas odmienne smaki i tradycje kulinarne. Jednak odwagę, by eksperymentować w kuchni, mają przede wszystkim młodzi. To właśnie oni dają upust swojej fantazji kulinarnej, gotując potrawy inspirowane kuchniami świata.
Źródło: Newseria Lifestyle
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze