Czekoladka w sprayu
SABINA STODOLAK • dawno temuCzekolada w aerozolu, która właśnie trafiła do sklepów w Wielkiej Brytanii, to nie lada gratka dla osób będących na diecie, bo skutecznie gwarantuje nam rozkosz podniebienia słodkim smakiem, jednocześnie nie dostarczając organizmowi kalorii.
Aerozol ma kształt pomadki i można go używać za każdym razem kiedy nachodzi nas ochota na kawałek czekolady. Spray ma smak gorzkiej czekolady i podobno skutecznie zaspokaja czekoladowy głód. Wystarczy jedna dawka sprayu i pragnienie na prawdziwą czekoladę znika.
Pomysłodawcą czekoladowego sprayu o nazwie Le Whif jest profesor z Harvardu David Edwards który jest również przekonany, że zaciągnięcie się czekoladą daje taką samą satysfakcję co jedzenie jej. Spray powoduje, że inhalując smak i zapach czekolady oszukujemy kubki smakowe. Kolorowy inhalator na razie jest dostępny tylko w Wielkiej Brytanii. kosztuje 2 funty (około 9 złotych), można wybierać spośród trzech smaków (miętowy, malinowy i o smaku klasycznej czekolady) i wystarcza na 8–10 psiknięć. Według Edwards, wprowadzenie do sprzedaży Le Whif może być przełomowym wydarzeniem kiedy to jedzenie zaczniemy kojarzyć z oddychaniem, a nie ze spalaniem kalorii.
Krytycy wynalazku Edwardsa nie zgadzają się z tym, że wdychanie czekolady daje tą samą przyjemność co jej gryzienie. Przypominają, że zapach jedzenia raczej zaostrza apetyt niż go łagodzi.
Profesor Edwards nie przejmuje się jednak krytyką i pracuje nad kolejnymi odsłonami produktów do wdychania. Być może w przyszłości zamiast delektować się kawą z pianką będziemy używać kawowych aerozolów. Mają również powstać spraye o smaku serów, alkoholi, przypraw.
źródło:jejkuchnia.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze