Naleśniki z bananem
DAMIESA • dawno temuJeśli chodzi o koneserów tego dania, można wyróżnić tych, którzy szukają w nim pożywnej przekąski pełnej witamin, i takich, którzy stawiają raczej na doznania smakowe spod znaku słodyczy. Dla tych drugich polecam dziś przepis na naleśniki na bazie bananów.
Jak zrobić naleśniki?
Przygotuj:
- 0,5 l mleka,
- mąkę,
- sól,
- cukier,
- 5 jajek,
- banany,
- miód,
- cynamon,
- bitą śmietanę,
- sos czekoladowy.
Sposób wykonania
- Do miski wlej mleko i rozmieszaj w nim dwa jajka.
- Stopniowo dodawaj mąkę, aż konsystencja stanie się gęsta. Na tym etapie bardzo ważne jest dokładne wymieszanie składników. Kiedy zrobimy to „po łebkach”, możemy spodziewać się licznych grudek w cieście.
- Tak przygotowaną masę dopraw kilkoma łyżkami cukru i szczyptą soli.
- Placki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Gotowe naleśniki powinny mieć lekko brązowy kolor i zwarte ciasto.
- Banany przekrój na pół, obtocz w miodzie i cynamonie, a następnie połóż na kawałki ciasta i zroluj (można też je ubić na gęstą papkę).
- Na wierzch naleśników możesz dodać bitą śmietanę i rodzinki, a całość polać sosem czekoladowym… gotowe!
Takie naleśniki z bananami jako danie obiadowe, owszem, jest dość kaloryczne, ale chyba warto pozwolić sobie od czasu do czasu na dietetyczny grzeszek?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze