Składniki:
- 1 kg mięsa czerwonego bez kości lub 1,5kg z kością lub 2 kg kurczaka i indyka lub 3 kg kaczki i gęsi,
- 100g masła,
- 200g cebuli,
- 20g mielonej papryki,
- sól,
- 200g zielonej papryki,
- 100g świeżych pomidorów.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy na drobne kawałki. Smażymy cebulę aż się zarumieni, dodajemy mieloną paprykę i pokrojone mięso. Dusimy na wolnym ogniu podlewając w razie potrzeby niewielką ilością wody. Gdy mięso stanie się już miękkie, dodajemy pokrojone w drobną kostkę zieloną paprykę i pomidory. Dusimy do miękkości.
Uwagi:
Pörkölt najczęściej podaje się galuską, czyli kluskami przygotowanymi z 1 kg mąki, jajka i wody lub z ugotowanymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KASIA |