Składniki:
Klopsiki:
- 50dag mielonego karczku wieprzowego
- 3 łyżki bułki tartej+ do obtaczania
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka soli
- szczypta suszonego czosnku
- szcypta pieprzu białego
Nadzienie:
- 3 pieczarki średniej wielkości
- 1 raczej mała cebula
- pól mniejszej cukinii
- 3 łyżki krojonego szczypiorku
- 2 łyzki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- bazylia suszona
- tymianek suszony.
Jak przyrządzić?
Mielone mięso wyrobić z bułką tartą, śmietaną, solą, sproszkowanym czosnkiem i pieprzem. Masło wymieszać ze szczypiorkiem, papryką,koperkiem, zmielonymi pieczarkami, zmieloną cebulą i zmieloną cukinią. Obie masy podzielić na 4 jednakowe części. Wilgotnymi rękoma każdą część rozgnieść na "placki" na desce, po czym odkleić pomagając sobie dużą, płaską łyżką, na środewk nałożyć nadzienie i zawinąc, formować przez chwilę na klopsiki. Klopsiki wstawić na 30 min do lodówki, rozgrzać grill elektryczny- piec pulpeciki na śrdnim ogniu przez 30 minut czesto odwracając.
Jak podawać?
Z pieczywem czosnkowym( bułki pieczone w piekarniku z masłem czosnkowym)+ sałatka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Autor | natalka |