Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- 10 dag cukru,
- 5 dag masła,
- 1 łyżeczka amoniaku,
- pół kilograma maki tortowej (lub mniej).
Krem:
- 1 litr śmietany kremówki,
- 2 szklanki cukru pudru,
- olejek waniliowy (duży z Delekty).
Polewa:
- 1/3 kostki masła (zwykłego),
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżka kakao,
- orzechy włoskie do dekoracji.
Jak przyrządzić?
CIASTO:
Zagnieść ciasto jak na makaron. Podzielić na 8-9 części i rozwałkować cienkie placki wielkości spodu tortownicy. Piec w rozgrzanym piekarniku na spodzie od tortownicy poprószonej mąką. Jedne warto trzymać dłużej w piecu, drugie krócej, tak aby uzyskać różne kolory placków. Wtedy torcik ładniej wygląda. Po upieczeniu zostawić niczym nie przykryte do następnego dnia.
KREM:
Śmietanę z cukrem i olejkiem ubić na krem. (Ubijać od razu z cukrem). Przekładać placki kremem. (Na wierzch można dać trochę mniej kremu – wówczas łatwiej będzie rozsmarować polewę czekoladową.) Pozostawić na 24 godziny pod przykryciem – nie ugniatać, placki same nasiąkną śmietaną.
Po upływie 24 godzin brzegi tortu wyrównać ostrym nożem i polać polewą czekoladową wg przepisu:
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić, ciągle mieszając. Jeszcze ciepłą plewą polać tort.Ozdobić na wierzchu połówkami orzechów, a boki obsypać posiekanymi wcześniej orzechami. Smacznego!!!
P.s.
Wydaje sie pracochłonne, ale warto się natrudzić, aby potem smakowało:)))
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | goschu |