Składniki:
- skrzydełka drobiowe,
- 1 szklanka mąki,
- ulubione przyprawy,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka kroimy na 3 części, lotki odstawiamy(można wykorzystać do zupy). Do słoika 1litrowego wrzucamy mąkę i różne przyprawy które lubimy : np. ja daję 1 łyżkę papryki słodkiej, 1łyżkę papryki ostrej, 1 łyżkę wegety, po małej łyżeczce: imbiru, majeranku, curry, pieprzu białego, soli, oregano, resztki mieszanek Kottany lub Knorrnp. Delikata, do dań chińskich , do wieprzowiny itp. zakręcamy słoik, potrząsając mieszamy zawartość otwieramy i sprawdzamy czy mieszanka jest słona. Jeśli nie to dodajemy do smaku soli lub wegety. Skrzydełka umyte panierujemy DOKŁADNIE w rostrzepanym jajku a następnie w mieszance i wrzucamy na rozgrzany olej. Jest to pyszna potrawa na imprezki jak i na obiad. Smakują na ciepło i na zimno.
Jak podawać?
W dużej misce, jeść paluszkami.
Uwagi:
Smażenie w dużej ilości tłuszczu, przyprawy dodajemy wedle upodobań kulinarnych np. można dać więcej curry lub innej przyprawy, jeśli mieszanka zostaje to można ją przechowywać do następnego razu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | gałeczka |