Składniki:
- 2 litry wody (lub wywaru),
- 4 kostki bulionowe (jak nie ma wywaru),
- pół szklanki śmietany słodkiej,
- pół szklanki śmietany kwasnej,
- 4 łyżki musztardy (najlepiej z ziarenkami),
- ok. szklanki startego żółtego sera,
- 8 łyżek mąki kukurydzianej,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do posypania.
Jak przyrządzić?
Zagotować wode z kostkami rosolowymi (lub wywar). Dodać śmietane, musztarde i ser. Wymieszac ladnie. Dodac mąke. Jak zgestnieje, dodać sól i pieprz. Posypac szczypiorkiem.
Uwagi:
Można rowniez posypac skwareczkami wysmażonymi do suchości.
Jesli chodzi o śmietane, to najlepiej połączyć kwaśną i słodką i odstawić do lodówki dzień wcześniej - wyjdzie nam tzw. creme fraiche.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Autor | franca |