PASIBRZUCH PAŁUCKI

Przepis kulinarny

Składniki:

- średnia głowka młodej kapusty,
- 1 kg bobu,
- 1/2 kostki masła lub 2 łyżki smalcu za skwarkami,
- vegeta,
- kminek,
- lubczyk lub 2 kostki rosołowe Winiary,
- 3 łyżki mąki,
- można dodać 0,5 kg surowego boczku lub żeberek wieprzowych,
- 1 szkl mleka,
- 0,5 łyżki cukru,
- biały pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę szatkujemy niezbyt cienko nożem, zalewamy zimną woda i gotujemy od zawrzenia 5 min. Odlewamy całkowicie wodę , władamy boczek lub żeberka, kminek cały lub zmielony, łyżkę Vegety, 0,5 łyżki cukru zalewamy 1 szkl mleka i 2 szkl wody. Gotujemy aż mięso będzie miękkie, odcedzamy, mięso studzimy i kroimy w średnią kostkę.
Do ugotowanej kapusty w miarę potrzeby dodajemy kostki rosołowe /do smaku/, dodajemy masło lub smalec mieszamy na ogniu zagęszczając 3 łyżkami mąki. Władamy osobno ugotowany bób i pokrojone mięso, mieszamy podgrzewamy i podajemy z artystycznie połamanymi kawałkami bagietki.

Potrzebne przybory:

2 garnki, deska i nóż, łyżka do mieszania i próbowania... ja preferuję drewnianą łyżkę

Jak podawać?

Podawać jak bigos ale z odrobiną serca !!!

Uwagi:

Uwaga. Dodatek mięsa nie jest konieczny, podobnie kminku gdy ktoś nie lubi. Potrawę można gotować przez cały rok używając mrożonego bobu. Dodatek kminku łagodzi ... kanonadę!!
Kiedy konsystencja PASIBRZUCHA jest podobna do bigosu... możemy wylać odlaną wodę po gotowaniu kapusty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje6-8
Przybliżony koszt17 zł
Autortrucizna2003

PASIBRZUCH PAŁUCKI: Podobne przepisy

PASIBRZUCH PAŁUCKI: wypróbuj również

Powiązane Tematy