Składniki:
- 300g długiego ryżu,
- dwie piersi z kurczaka,
- dwie szklanki bulionu warzywnego,
- cebula,
- czosnek (nie więcej niż 3 zabki),
- 10 pieczarek,
- sól, pieprz, łyżeczka rozmarynu.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni ok. 15 min. i odstawiamy na bok. Cebulę siekamy na kostkę, wrzucamy na rozgrzamy olej i podsmażamy na zloty kolor. Pieczarki kroimy w słupki, drobno siekamy czosnek i smażymy 4 min. Następnie wsypujemy ryż i smażymy na średnim ogniu. Gdy ryż wchłonie cały tłuszcz wlewamy pół szklanki gorącego bulinu i dusimy pilnując by nie przywarł do patelni. Gdy ryż wchłonie bulion wlewamy następne pół szklanki. Czynność powtarzamy dopóki ryż nie wchłonie całego bulionu. Przyprawiamy pieprzem, sola i rozmarynem. Na koniec dodajemy kurczaka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Extazka |