Składniki:
- 3 kg owoców,
- pół kostki drożdźy (0.25 kg),
- 1 kg cukru,
- 4 litry ciepłej wody (nie wrzącej).
Jak przyrządzić?
Do przyrządzenia potrzebny będzie baniak na wino i osczywiście Rurka fermentacyjna ( te szklane do bimbru ):- do baniaka wsypujemy owoce najlepiej winograna ale można też inne...- do tego wrzucamy roztarte drożdźe,- dosypujemy cukier i zalewamu wodą,- zatykamy korkiem baniak - oczywiście nie możemy zapomnieć o rurce.Czekamy około roku i jazda na maksa.
Potrzebne przybory:
Baniak (10 l - szklany), rurka fermentacyjna.
Jak podawać?
Pasuje do wszystkiego.
Uwagi:
Pić tylko po zmroku :)
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 5 l |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Edi |