Sos Czosnkowy Sfinks - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- kefir albo jogurt - 400g,
- czosnek - od 6 do 10 ząbków (im więcej tym bardziej ostry),
- oliwa - 1 łyżka,
- ocet - 1 łyżeczka,
- ogórek surowy - 2 lub 3 małe drobno posiekane,
- jajko gotowane - 1 szt.
- majonez - od 2 do 4 łyżek (wedle uznania i smaku),
- koperek,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Do jogurtu lub kefiru dodajemy zmiażdżony czosnek i dobrze mieszamy, potem kolejno drobno posiekany ogórek i jajko.Mieszamy wszystko i doidajemy do smaku sól i ocet.Następnie dodajmey pieprz i oliwe.Wszystko mieszamy najlepiej robotem i do uzyskanej masy dodajemy majonez ale mieszamy już łyżką aby zagęścić nasz sos. Najlepszy efekt smakowy jest gdy sami zrobimy majonez (łyżka musztardy,1 żółtko, oliwa, 1 łyżka śmietany gęstej i troszke octu).Sos odstawiamy do lodówki i po około 45 min. jak się wszystko z sobą przegryzie jest gotowy do podania.

Potrzebne przybory:

Robot kuchenny.

Jak podawać?

Można podawać do wszystkiego:) Smakuje jak sos z restauracji "SPHINX" Smacznego:)

Uwagi:

Można podawać do wszystkiego:) Smakuje jak sos z restauracji "SPHINX" Smacznego:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt10 zł
AutorNicolass

Sos Czosnkowy Sfinks: Podobne przepisy

Sos Czosnkowy Sfinks: wypróbuj również

Powiązane Tematy