Składniki:
- kefir albo jogurt - 400g,
- czosnek - od 6 do 10 ząbków (im więcej tym bardziej ostry),
- oliwa - 1 łyżka,
- ocet - 1 łyżeczka,
- ogórek surowy - 2 lub 3 małe drobno posiekane,
- jajko gotowane - 1 szt.
- majonez - od 2 do 4 łyżek (wedle uznania i smaku),
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Do jogurtu lub kefiru dodajemy zmiażdżony czosnek i dobrze mieszamy, potem kolejno drobno posiekany ogórek i jajko.Mieszamy wszystko i doidajemy do smaku sól i ocet.Następnie dodajmey pieprz i oliwe.Wszystko mieszamy najlepiej robotem i do uzyskanej masy dodajemy majonez ale mieszamy już łyżką aby zagęścić nasz sos. Najlepszy efekt smakowy jest gdy sami zrobimy majonez (łyżka musztardy,1 żółtko, oliwa, 1 łyżka śmietany gęstej i troszke octu).Sos odstawiamy do lodówki i po około 45 min. jak się wszystko z sobą przegryzie jest gotowy do podania.
Potrzebne przybory:
Robot kuchenny.
Jak podawać?
Można podawać do wszystkiego:) Smakuje jak sos z restauracji "SPHINX" Smacznego:)
Uwagi:
Można podawać do wszystkiego:) Smakuje jak sos z restauracji "SPHINX" Smacznego:)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Nicolass |