Składniki:
- 3-4 płaty śledzia solonego,
- 3 średnie cebule,
- puszka groszku lub kukurydzy,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 3 ugotowane marchewki,
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- trochę startego sera,
- 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Śledzika kroimy w paseczki,posypujemy pieprzykiem,mieszamy z 1 drobno pokrojoną cebulką i majonezem [jeśli ktoślubi, może dodać drobno pokrojonego ogóreczka kiszonego] - tak przygotowanego śledzika układamy na dnie salaterki.
Kołderka:
1. śledzika w majonezie posypujemy groszkiem z puszki lub kukurydzą,
2. starta drobno marchewka + sól,
3. ziemniaczki starte drobno,
4. ser żółty,
5. jajka.
Całość musi postać ze 2-3 godzinki.
Potrzebne przybory:
Miski 2, tarka, nóż, garnek do gotowania, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Jak każdą sałatkę.
Uwagi:
Do tej potrawy najlepsza jest miska szklana przezroczysta, bo to po prostu ładnie wygląda.warstwy: jajko na wierzchu, bo nie wysycha brzydko, tak jak ser.
Śledzik może być po prostu w sosie tatarskim, można posypać całość zieleniną.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | lilala |