Śledzik pod kołderką II - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3-4 płaty śledzia solonego,
- 3 średnie cebule,
- puszka groszku lub kukurydzy,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- 3 ugotowane marchewki,
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- trochę startego sera,
- 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Śledzika kroimy w paseczki,posypujemy pieprzykiem,mieszamy z 1 drobno pokrojoną cebulką i majonezem [jeśli ktoślubi, może dodać drobno pokrojonego ogóreczka kiszonego] - tak przygotowanego śledzika układamy na dnie salaterki.
Kołderka:
1. śledzika w majonezie posypujemy groszkiem z puszki lub kukurydzą,
2. starta drobno marchewka + sól,
3. ziemniaczki starte drobno,
4. ser żółty,
5. jajka.

Całość musi postać ze 2-3 godzinki.

Potrzebne przybory:

Miski 2, tarka, nóż, garnek do gotowania, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Jak każdą sałatkę.

Uwagi:

Do tej potrawy najlepsza jest miska szklana przezroczysta, bo to po prostu ładnie wygląda.warstwy: jajko na wierzchu, bo nie wysycha brzydko, tak jak ser.
Śledzik może być po prostu w sosie tatarskim, można posypać całość zieleniną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednio dużo
Autorlilala

Śledzik pod kołderką II: Podobne przepisy

Śledzik pod kołderką II: wypróbuj również

Powiązane Tematy