Składniki:
- 6 jajek,
- groszek,
- 2 ogórki kiszone,
- majonez (dodatkowo śmietana, ale nie musi być),
- kawałek kiełbasy szynkowej,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Gotujemy jajka na twardo, obieramy i przkrajamy wzdłóż na pół. Nasępniewydłubujemy żółtka i rozdniatamy w miseczce, albo kroimy na drobnitkie kawałeczki. Ogórki kiszone oraz kiełbasę kroimy na malutkie kawałeczki (jak do sałatki), mieszamy z zółtkiem oraz groszkiem. Solimy i pirprzymy. Następnie powstałą mieszankę nakładamy do wydrążonych połówek jajek i albo mieszamy majonez ze śmietaną albo nakładamy sam majonez.
Jak podawać?
Podawać na imprezy.
Uwagi:
Przystawka z jajek wspaniale nadaje się na imprezy i jest odmianą jajek w majonezie. Zamiast groszku można dodać kukurydzę. Jeśli ktoś lubi może też dodać kawałek ananasa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jenn |