Składniki:
- 3 filety z piersi indyka,
- ok. 30 dkg sera żółtego w kawałku, raczej miękki ser,
- śliwki, ok. 1 kg - nigdy nie waadomo ile wyjdzie ;)
- vegeta,
- pieprz cayenne,
- majeranek,
- czosnek w proszku,
- niewielka ilość mąki,
- tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Filety rozbić cienko, rozłozć njlepiej na stolnicy wyłożonej folią, tak, aby zachodziły nieznacznie jeden na drugi, powinin być taki spory placek mięsa, posypujemy vegetą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem. Kawałek sera wkładamy na chwilkę do bardzo gorącej wody, powinien stać się bardzo miękki, wówczas przez folię rozwałkowujemy go na placek - mniej więcej welkości placka z filetów. Układamy ser na mięsie, po czym na ser rozkładamy śliwki pokrojone - w plasterki - 1 śliwka - 4 plasterki. następnie zwijamy ciasno całość pomagając sobie folią, która jest pod spodem. Można spiąć wykałaczkami. Roladę oprószamy mąką i osmażamy ze wszystkich stron. Następnie Wkładamy do brytfanki lub blaszki , polewamy odrobiną masła i pieczemy ok. 40 min. od czasu do czasu podlewając wodą.- i przewracając roladę.
Jak podawać?
Podajemy pokrojoną na plastry, z ryżem lub kuskusem. Świetnie smakuje również na zimno. Można dowolnie zwiększać, zmniejszać proporcje mięsa, sera, w zależności dla ilu osób ma to być posiłek. Życzę smacznego !!! :)))
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | LATRAVIATTA |