Składniki:
- 1,5 kg kapusty pekińskiej lub włoskiej,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka wódki wyborowej,
- 4 łyżki rosołu,
- 1 szklanka pieczarek pokrojonych w paski,
- 4 łyżki oleju,
- 2 suszone strąki pieprzu tureckiego lub 0,5 łyżeczki chili,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
1. Kapustę oczyścić pokroić na 3 cm kawałki.
2. Zmieszać sos sojowy, wódkę, rosół i cukier w małej misce.
3. Na dużej patelni rozgrzać olej, utrzymując średni ogień włożyć strąki pieprzu tureckiego (chili dodać do sosu sojowego) i szczypior, smażyć przez 1,5 min, wyjąć łyżką cedzakową.
4. Kapustę i grzyby dodać do oleju, smażyć na dużym ogniu przez 4 min, ciągle mieszając, zmniejszyć płomień.
5. Wlać sos sojowy wymieszany z innymi składnikami, mieszając smażyć na średnim ogniu przez 1 min, dusić na małym ogniu dalsze 10 min.
6. Mąkę ziemniaczana połączoną z wodą wlać do kapusty, zamieszać; kapustę mieszać kilkakrotnie aby przesycić ją powstałym sosem.
7. Podawać w gorącej salaterce z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | eden |