Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duże jajko,
- 4 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- olej lub masło do smażenia.
Farsz:
- 2 łyżki masła lub oleju,
- 1 średnia cebula drobno posiekana,
- 350 g mielonej młodej baraniny lub wołowiny,
- sól,
- pieprz,
- 0,5 łyżeczki cynamonu lub 1/4 łyżeczki zmielonego zieła angielskiego,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Masło lub olej rozgrzać na patelni, smażyć cebulę, aż się zeszkli (utrzymując mały ogień).Włożyć mięso mieszając i rozgniatając widelcem smażyć do zciemnienia.
Przyprawić podanymi przyprawami, wlać kilka łyżek wody, dusić pod przykryciem do miękkości 20-30 min.
PRZYGOTOWANIE ZIEMNIACZKÓW:
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować, utłuc na jednolitą masę, wystudzić (można przygotować dzień przed podaniem).
Masę ziemniaczaną wymieszać z jajem, mąką, solą i pieprzem.
Uformować kulki wielkości małego jaja, palcem zrobić wgłębienie, napełnić farszem, zalepić, utoczyć kulkę.
Kulki obtoczyć w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle do zrumienienia ze wszystkich stron. Podawać z sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 porcji |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Dynka |