Składniki:
- 1 torebka ugotowanego zimnego ryżu (najlepiej Uncle Ben),
- 1 duża cebula,
- oliwa 3-4 łyżki,
- koncentrat pomidorowy 3 łyzki,
- ostra papryka w proszku,
- słodka papryka w proszku,
- odrobina cukru,
- sól,
- przyprawy dodajemy do smaku - ryż musi być leciutko słodkawy ale ostry!
Jak przyrządzić?
Na patelni ( najlepiej teflonowej) rozgrzewamy olej, podsmażamy na szklisto pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę razem przesamżamy UWAGA: olej nigdy nam się nie połączy z koncentratem - dlatego nie przejmować się tym faktem. Po kilku chwilach wrzucamy na patelnie ryż i całość próbujemy spokojnie połączyć. Ryż musi nabrać równomiernego lekko czerwonego koloru. Doprawiamy do smaku.
Idealny do szaszłyków, kotletów drobiowych i polędwiczki wieprzowej :)
Potrzebne przybory:
Patelnia teflonowa, deseczka , garnek do gotowania ryżu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcji |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Izabela |