Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag razowej mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 5 dag masła
- jajko
- łyżeczka cukru
- pęczek szczypiorku, natki pietruszki
- 1,5 łyżeczka soli
Jak przyrządzić?
Drożdże, mleko, cukier wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie dodać mąkę, jajo, sól i stopione masło.
Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawiać od miski, po czym postawić w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, wsypać posiekaną zieleninę, wymieszać.
Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na posypanej mąką blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Emilka |