Składniki:
Placki:
- 1 kg ziemniaków
- jajo
- 3 łyżki mąki
- mała cebula
- smalec lub olej do smażenia, sól
Nadzienie:
- półtorej szklanki posiekanego pieczonego albo gotowanego mięsa
- 2 łyżki oleju
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 dag rodzynków
- tabasco lub chili
Jak przyrządzić?
Ziemniaki utrzeć i wymieszać z posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami.
Nadzienie: usmażyć na szklisto na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony czosnek, następnie mięso, sos sojowy, przyprawy i rodzynki. Dusić 5 minut.
Z ciasta smażyć placki, nakładać pośrodku nadzienie, składać, jeszcze chwilę razem podgrzewać i podawać gorące.
Jak podawać?
z surówkami
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Emilka |