Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 600 gram obranych ze skórki pomidorów z puszki (to często są dwie puszki pomidorów)
- 3 łyżki oliwy
- słoiczek koncentratu pomidorowego, nie najgorszy!
- 2 łyżeczki cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 liść laurowy
- 0,5 kg płatów śledzi marynowanych
Jak przyrządzić?
Płaty śledziowe obrać ze skóry, pokopić w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm.Sos:Obraną cebulę i czosnek posiekać drobno. Pomidory osączyć, a sok zachować! Pomidory drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę i mieszając zeszklić w niej cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze dwie minuty. Do rondla z cebulą włożyć pomidory, wlać sok i dodawać wszystkie pozostałe składniki. Sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Wyjąć z sosy listek laurowy, doprawić do smaku solą i cukrem. Sos tak przygotowany DOBRZE wystudzić. Po czym połączyć z pokrojonym śledziem, delikatnie wymieszawszy.
Jak podawać?
sos można użyć do makaronu, dobre jest z nim spaghetti
Uwagi:
Bardzo ważne jest, by koncentrat pomidorowy miał intensywny smak, te najtańsze tak naprawdę nie są żadnymi koncentratami, często nawet nie smakują pomidorowo. Bardzo ważne jest jeszcze to, by sos ze śledzikiem połączyć, gdy będzie naprawdę zimny, nawet trochę letni sos spowoduje że śledź zmięknie, a to już nie będzie smakowało.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Magda |