Składniki:
Pieczarki (ilość w zależności od upodobań, najlepiej nieduże), bułka tarta, jajko, olej
Jak przyrządzić?
Pieczarki myjemy i taplamy w roztrzepanym jajku z pieprzem i solą (może być wegeta), obtaczamy w bułce tartej (odradzam wsypywania bułki do kapelusza, bo jeśli olej nie będzie dosyć głęboki to zrobi się nam mącznej konsystencji bułkowa ciapka w środku). Od razu po opanierowaniu wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przewracając, aż będą brązowo-złote. Odsączamy przed wyłożeniem na talerz.
Potrzebne przybory:
Średniej wielkości patelnia, ponieważ zbyt dużą ilość smażących się pieczarek trudno opanować :)
Jak podawać?
Na przykład na liściach sałaty. Można traktować te pieczarki jako przystawkę, dodatek do drugiego dania, lub danie samodzielne. Polecam także ćwiartki pieczarek smażone na masełku, z dodatkiem wegety. Są naprawdę pyszne...!
Uwagi:
Najlepiej przed zjedzeniem posypać odrobiną soli, bo jak wiemy same w sobie pieczarki są dość mdłe, choć w panierce już nabieraja innego smaku. Ja lubie z solą, ale lepiej zjeść na początek jedną bez soli a potem jedną z solą i wtedy wybrać, która lepiej smakuje.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | Zależy, jak podzielisz :) |
Kaloryczność | Raczej niska |
Autor | Paweł |