Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 250g cukru, 150g mąki ziemniaczanej, 150g mąki pszennej(poznańskiej), 1 proszek do pieczenia (lub 2 łyżeczki), 1 cukier waniliowy
Masa: 2 puszki mandarynek, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 100-150 g kokosu, 150 g cukru, 4 jajka
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Oddzielic jajka. Białko ubić z solą. Do ubitej piany dodaćmniejszą połowę cukru i wymieszać. Zostawić.
Żółtka z resztą cukru oraz z cukrem waniliowym lekko ubić. Dodać tyle łyżek wody przegotowanej co jest jajek. Ubijac na gęstą masę. Po ubiciu dodać ubite białko. Wymieszać ręcznie. Dodać zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i leciutko, aby wszystko było gładkie. Położyć papier pergaminowy na blaszkę lub tortownicę. Wyrównać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Masa:
Sok z mandarynek odlać i ugotować na nim budyń dodając wody, by było do pół litra. Po zagotowaniu budyniu i ostudzeniu włożyć owoce. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Białka ubić na pianę. Dodać do niej kokos oraz cukier. Wyłożyć na masę budyniową.
Włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, tak by się zarumieniło.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ajsha9 |