Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 15 dag miodu
- 1/2 kostki margaryny "Kasi"
- 2 jaja
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
Krem śmietanowy:
- 1/2 l śmietany 36 %
- 1 łyżeczka żelatyny (żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody)
Polewa:
- 1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Ciasto piec na papierze pergaminowym ok. 15 min. w temp. 200stopni. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Ciasto przełożyć kremem. Na wierzchu rozsmarować ugotowane mleko skondensowane.
Posypać posiekanymi orzechami.
Uwagi:
Mleko w puszce radze ugotować sobie jeszcze przed upieczeniem ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Kaloryczność | wysoka |
Autor | JUDY |