Składniki:
Ryba:
- 5 filetów z mintaja lub morszczuka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- sos sojowy
- olej
- curry
- przyprawa do ryb
- papryka słodka
- pieprz
- sól
Ryż :
- 2 woreczki ryżu
- 1,5 litra wody
- 2 kostki rosołowe
- curry
- imbir
- czosnek
- szczypiorek
Jak przyrządzić?
Filety kroimy w paski i wrzucamy do garnka. Filety w garnku polewamy dość obficie sosem sojowym oraz odrobiną oleju. Dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i odstawiamy na ok. 30 min. Po upływie tego czasu do ryby wsypujemy curry i przyprawę do ryb (przyprawy do ryb tylko odrobinę, curry z kolei im więcej tym lepiej). Następnie dodajemy paprykę, sól i pieprz, oraz część z posiekanego szczypiorku. Wszystko wrzucamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i dusimy. W trakcie duszenia dodajemy posiekany koperek (może być z torebki). Po uduszeniu się wszystkich składników dodajemy resztę szczypiorku. Następnie do 1,5 litra wody dodajemy 2 kostki rosołowe i gotujemy. Do powstałego rosołu dodajemy imbir (z torebki), curry, paprykę słodką (w proszku) i pieprz. Następnie do wywaru wrzucamy ryż i gotujemy. Do ugotowanego ryżu dodajemy posiekany drobno szczypiorek i wyciśnięty ząbek czosnku.
Jak podawać?
Podawanie:Na talerzu kładziemy kupkę ryżu, ugniatamy ją lekko, a w środku robimy zagłębienie do którego wkładamy rybę. Potrawę można przystroić pokrojonymi warzywami.
Uwagi:
Do ryby można dodać wedle upodobania wszelkie warzywa.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | rogas86 |