Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka, miód - 2 łyżki stołowe, imbir - 2 łyżeczki, czosnek - 5 ząbków, oliwa 1,5-2 łyżki, bulion - 0,5 szklanki, soya - 5 łyżek (lub jedna puszka w ziarnach)
Jak przyrządzić?
Skrzydełka dokładnie oczyścić i przekroić w stawach. Tak przygotowane wrzucić na wrzącą wodę, gotować 10 minut (nie więcej). Patelnię podgrzać z oliwą i ciągle mieszając dodać imbir, miód, czosnek drobno posiekany. Na umiarkowanym ogniu mieszamy tak przygotowana masę, aby nie przypalić ale żeby była brązowa. Odsączone skrzydełka wrzucamy do brytfanny, polewamy masą z patelni, dodajemy soję, bulion i często przewieszając dusimy pod przykryciem około 1 godz.
Jak podawać?
Na pewno ciepłą. Można (a nawet, moim zdaniem :) należy) podawać z ryżem "po arabsku" (z curry - przepis w dziale Inne)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Mariusz D. |