Składniki:
- 600 ml wody
- 400 g piersi z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego (w puszce)
- 100 g pieczarek
- 2 średnie pomidory
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 czerwona Chili
- 4 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki soku z limetek
- cukier
- sól
- natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Pomidory pokroić również w ćwiartki. Imbir obrać i przekroić na pół. Trawę cytrynową pokroić na kawałki (ok. 3cm). Z chili usunąć pestki i drobno posiekać.
Wodę i mleko kokosowe wlać do garnka, dodać trawę cytrynową i imbir - zagotować. Dodać resztę składników i gotować ok. 5 min. Potem wyjąć imbir, trawę cytrynową. Zupę doprawić solą i cukrem.
Jak podawać?
Podawać w miseczkach lub w talerzu. Udekorować pietruszką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ANIKA |