Składniki:
- 0,5 szklanki mocno gazowanego piwa ;)
- 2 szklanki mąki tortowej
- kostka margaryny
- marmolada, cukier puder
Jak przyrządzić?
Na początek margarynę wkładamy do zamrażarki i czekamy aż będzie na tyle twarda, aby zetrzeć ją na tarce :) Wysypujemy na stolnicę mąkę, ucieramy margarynę na tarce i wlewamy piwo, najlepiej otworzyć je tuż przed dodaniem, żeby gaz nie uleciał. Wszystko razem zagniatamy, następnie wałkujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy kółka (foremką lub literatką, żeby nie były za wielkie). W środek kładziemy łyżeczką marmoladę lub dżem, układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dopóki nie będą rumiane :) Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
stolnica, wałek, tarka, blacha do pieczenia
Uwagi:
Żeby dżem nie spływał bokiem, możemy wziąć foremki o różnych średnicach lub literatkę i kieliszek, wycinamy większą foremką kółka, następnie w połowie z nich robimy mniejszą foremką kółka, wychodzi nam obręcz :) Nakładamy tę obręcz na kółko, w środek dżem, ładnie nam to urośnie i nie wypłynie :) Choć mi się nigdy nie chce z tym grzebać ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Clover |