Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku - najłatwiej mrożony siekany
- 2 dorodne pomidorki
- 15 dag twardego żółtego sera
- 3-4 ząbki czosnku, lub czosnek mielony (nie granulowany - niestety ciężko go dostać)
- 2 łyżki śmietany (18 - 22%)
- 2 łyżki vegety
- pieprz czarny (nie ziołowy)
Jak przyrządzić?
Do garnka wrzucić całe opakowanie szpinaku i postawić na malutkim ogniu, żeby rozmarzł, ale się nie zagotował. Sparzyć pomidory, obrać ze skóry i pokroić w średnią kostkę. Ser zetrzeć na tartce "jarzynówce" albo pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę (no chyba że uda się zdobyć mielony - powodzenia) - im więcej czosnku tym lepiej, ale nie można przesadzić. Jak szpinaczek już się rozmaroził - dodajemy śmietanę, czosnek, vegetę i pieprz - dokładnie mieszmy i dodajemy pomidorki. Trzymamy na średnim ogniu co chwila mieszając, żeby nie przywarło - aż pomidory widocznie zmiękną, nie wolno dopuścić do powstania papki z pomidorów. Na koniec dodajemy żółty ser, mieszamy i jeszcze 2-3 min trzymamy na ogniu, tak aby serek się rozpłynął.
Potrzebne przybory:
garnek
Jak podawać?
- na ciepło, od razu po ugotowaniu z pieczywem, lub jako sos do makaromu. Świetnie wpasowuje się jako farsz do krokietów, tudzież naleśników, a nawet do wega-lasagne.- na zimno, wykładamy na płaski talerz w całości lub placuszkami i do lodówki... polecam na kanapki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | koni |