Sk艂adniki:
- 2 niewielkie piersi z kurczaka (1 piers to za przeproszeniem 2 cycki :))
- duza cebula,
- 4 plastry sera cheddar,
- 4 plastry szynki, najlepiej wedzonej,
- 2 jajka,
- bulka tarta,
- sol, pieprz, bazylia, oregano,
- oliwa.
Jak przyrz膮dzi膰?
Na zmoczonej lekko desce rozbijamy mieso, zawsze tak, by w czasie rozbijania tluc strone zewnetrzna. Staramy sie uzyskac cieniutkie ale nie porozrywane i nie dziurawe kotlety. Nozem odcinamy skrawki po bokach, by uzyskac ksztalt prostokatow. Jajka roztrzepujemy w glebokim talerzu, dodajemy przyprawy (wedle uznania), mieszamy dokladnie. Cebule kroimy w cieniusienkie krazki. Na polowe kazdego kawalka miesa kladziemy kolejno: krazek cebuli (jak kotlet jest duzy to dwa), plaster szynki, plaster sera i znow cebule. Dookola nadzienia powinien byc margines brzegow ok 1.5 cm. Zamykamy kotlet druga polowa i brzegi starannie dociskamy. Obtaczamy w przyprawionym jajku i bulce tartej, jak ktos lubi to dwukrotnie. Smazymy w duzej ilosci oliwy na niewielkim ogniu pod przykryciem, kilka minut z kazdej strony. Jak mieso nabierze jasnozlotego koloru to zwiekszamy drastycznie gaz i uwaznie smazymy jeszcze chwile, by skorka sie porzadnie zrumienila, smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, tluczek do miesa z gladka powierzchnia, sprawne rece
Jak podawa膰?
Kazdego kotleta klade na suchym lisciu salaty lodowej, pieknie wyglada. Do tego kazdy dobierze co chce, ziemniaki, salatke, makaron...
Uwagi:
Mieso nie powinno miec dziur, bo ser wyplynie i bedzie gorzki.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | spora |
Autor | Martana |