Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 2 jaja, 6 łyżek mąki, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 szkl. cukru, 4 łyżki kakao, 2 łyżki suchego maku, 3 duże/400 ml/ śmietany 18 %
Jak przyrządzić?
Do miski wylać mleko, wsypać mąkę, sodę i wbić jaja. Całość zmiksować.Podzielić na trzy części- do dwóch dodać po 2 łyżki kakao, a do trzeciej mak. Upiec osobno na brązowym papierze. Zmiksować śmietany z cukrem i sokiem z cytryny. Na blachę położyć brązowy placek, zalać śmietaną, potem placek z makiem - zalać śmietaną. Na górę położyć drugi placek brązowy i zalać śmietaną. Wierzch dość grubo posypać wiórkami kokosowymi. Jeść następnego dnia.
Potrzebne przybory:
3 miski,mikser, blaszka średniej wielkości, nieprzywieralny papier do pieczenia, piekarnik
Uwagi:
Ciasto smakuje rewelacyjnie - nie znam osoby, która po zjedzeniu nie poprosiła mnie o przepis :))))
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Kaloryczność | duuuuuuuuża |
Autor | zuza |