Składniki:
- 2 jasne galaretki
- 1 ciemna galaretka
- 1 zielona galaretka
- 0,5 litra słodkiej śmietany kremówki
- mandarynki z puszki, brzoskwinie lub gruszki
Jak przyrządzić?
Dzień wcześniej przygotowuję ciemną i zieloną galaretkę: wylewam na płaskie talerze. Następnego dnia lekko spienioną śmietanę połączyć z 2 jasnymi galaretkami rozpuszczonymi w połowie ilości wody i ostudzonymi (najlepiej kiedy zaczynająa tężeć).Po wymieszaniu dodać ciemną i zieloną galaretkę pokrojoną w kostkę oraz drobno pokrojone i odsączone owoce. Delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy i pozostawić do zastygnięcia. Można podawać z kleksami bitej śmietany. Ja na wierzchu układam wiśnie z nalewki mojej mamy (pycha) i zalewam galaretką.
Potrzebne przybory:
tortownica, mikser, nóż, łyżka
Jak podawać?
kroję tak jak tort
Uwagi:
Jest to fajny, niesłodki i w miarę lekki deser.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Kika |