Składniki:
Składniki na 4 porcje:
- 10 dag (tabliczka) czekolady mlecznej
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 4 jajka
- 1/2 łyżki cukru
- 15 dag śmietanki kremówki
Do dekoracji:
- bita śmietana,czekoladowe listki, karambola lub wisienki koktajlowe, listki mięty
Jak przyrządzić?
1. Oba rodzaje czekolady drobno posiekaj. Włóż do metalowej miseczki i umieść nad garnkiem z wrzątkiem. Podgrzewaj mieszając, aż czekolada się stopi. Lekko ostudź.
2. Białka jajek oddziel od żółtek. Do żółtek dosyp cukier i ubij na jasną masę o gęstej, kremowej konsystencji. Z białek ubij sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Ochłodzoną czekoladę połącz z masą żółtkową. Następnie delikatnie wymieszaj z bitą smietana, a na koniec połącz z pianą z białek.
3. Mus przelej do 4 pucharkow deserowych. Wstaw do lodówki i ochładzaj około 6 godzin. Tuż przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, miętą, owocami i czekoladowymi listkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | kicolek |