Składniki:
- 1kg marchwi
- ok. 2 szklanek mąki ryżowej
- proszek do pieczenia
- 4 jajka
- 1/4 kostki margaryny
- bakalie
- orzechy
- czekolada
Jak przyrządzić?
Obieramy marchew, z obranych warzyw wyciskamy sok, żeby ciasto nie miało zbyt luźnej konsystencji, następnie wrzucamy je do wysokiej miski, dodajemy 4 jajka, do ok.2 szklanek mąki wsypujemy cały proszek do pieczenia i całość wsypujemy do miski z marchwią. Wszystko dokładnie mieszamy ręką (możemy wymieszać również mikserem, ciasto będzie miało bardziej zwartą konsystencję) z bakaliami i innymi dodatkami, które dodajemy wedle naszego uznania.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do średniej blachy, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy je przez ok. 1 godz. w 180 stopniach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | sizal |