Sk艂adniki:
- 2-3 lyzki oleju
- 2 cebule drobno pokrojone
- 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczke (srednia)
- puszka kukurydzy (odcedzic)
- 2 kostki bulionu (jaki kto lubi, ja propnuje wolowy)
- 300 ml pelnego mleka lub smietany kremowej (uwaga zeby sie nie zwarzyla), ale ze smietana bedzie tez inny smak i tlustszy)
Jak przyrz膮dzi膰?
W wysokiej patelni - ja uzywam wok - rozgezac 2 lyzki oleju, wrzucic celule, podsmazyc nie za mocno, dodac papryke i kukurydze, smazyc ok. 5 min. W miedzyczasie bulion rozmieszac z ok. 1/2 litra cieplej wody (bulion mozna przygotowac wczesniej, tylko zeby nie byl za chlodny). Bulion dodajemy do pieczacych sie na patelni warzyw. Gotowac jeszcze przez 10 min. Wylaczyc, odstawic na ok. minute, nastepnie mieszajac dodac mleko lub smietane oraz oczywiscie przyprawy: pieprz, sol do smaku - jak kto lubi. Ja dodaje czasem troche rozdrobnionego czosnku, ale tylko odrobine.
Potrzebne przybory:
wysoka patelnia (wok sie przydaje), drewniana lyzka/szpachla do mieszania, noz, deska do krojenia, cedzak do kukurydzy :), garnuszek do przygotowania bulionu
Jak podawa膰?
najlepiej zaraz po przygotowaniu, ale raz odgrzewana tez sie sprawdza :)
Uwagi:
Zupka ma specyficzny smak i nie wszystkim moze przypasc do gustu. Wazne jest zeby kukurydze porzadnie odcedzic moze nawet postac godzine przed przygotowaniem. Zupka jest naprawde fajna potrawa na wiosne.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Autor | Anuk z holandii |