Składniki:
- 5 łyżek mąki tortowej
- 4-5 jaj
- 7 łyżek cukru
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 50 dag śmietanki kremówki
- 5 jabłek
- 1,5 litra soku jabłkowego
- cukier waniliowy
- łyżka żelatyny
Jak przyrządzić?
Ubić pianę z białek - w trakcie ubijania dodawać cukier, żółtka.
Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i kakao, wymieszać z masą jajeczną.
Do natłuszczonej tortownicy wlać ciasto i piec około 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i gotować kilka minut w soku jabł. (nie powinny się rozpaść).
Odsączyć jabłka.
Ubić 30 dag śmietanki, wsypać do niej cukier waniliowy, dodać rozpuszczoną w min. ilości wody żelatynę.
Krem waniliowy połączyć z jabłkami.
Upieczony biszkopt przekroić na 2 krążki i przełożyć je kremem.
Resztę śmietany ubić i posmarować nią tort.
Wierzch posypać startą czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |