Sk艂adniki:
- 2 jajka,
- duzy plaster szynki, najepiej wedzonej,
- duzy plaster sera zoltego (polecam goude),
- sredni pomidor,
- pieprz, zola prowansalskie,
- oliwa z oliwek,
- lyzka stolowa maki pszennej
Jak przyrz膮dzi膰?
Ser i szynke kroimy na niewielkie kawalki. Bialka jajek oddzielamy od zoltek i wlewamy do miksera (bialka oczywiscie) i miksujemy na biala mase. Pomidora po przekrojeniu pozbawiamy szypulki i pestek, oraz hm, glutow, pozostawiamy caly miazsz, tez kroimy.Wylaczamy mikser, do miksera wrzucamy zoltka, ser, szynke, pomidora, posypujemy przyprawami. Miksujemy znow az do uzyskania konsystencji plynu, wtedy dorzucamy lyzke maki i znow miksujemy. Na duzej patelni rozgrzewamy oliwe i wlewamy plyn z miksera, powierzchnia omletu powinna sie rownac powierzchcni patelni, wiec jak caly nie rozleje sie pomagamy mu lopatka. Kiedy zrumieni sie od spodu to skladamy go jak meska koszule i za pomoca talerza przekladamy na druga strone. Po ok. 30 sekundach zdejmujemy uwaznie na talerz.
Potrzebne przybory:
patelnia, mikser, fantazja
Jak podawa膰?
Ja jak zwykle podaje omlet na salacie lodowej, czasem dorzuce kilka kaparow albo pokrojone kawalki ogorka gdzies z boku, inwencja nalezy do wykonawcy :), pozdrawiam
Uwagi:
To przepis bardzo spontaniczny i nieprzemyslany ale wyszedl mistrzowsko, jednak jak lubicie np. cebule, brokuly czy inne pyszne wynalazki to polecam eksperymenty. Na pewno beda udane. Moj opis jest bardzo dlugi ale kazdy, kto sprobuje to zrobic (i ma mikser) przyzna, ze to bardzo banalna i latwa potrawa.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczno艣膰 | spora |
Autor | Martana |