Sk艂adniki:
makaron swiderki, czosnek, majonez lub jogurt naturalny, puszka tunczyka, ziola prowansalskie, sol, pieprz, ostra papryka mielona lub odrobina chili, puszka czerwonej fasoli
Jak przyrz膮dzi膰?
Makaron gotujemy al dente, najlepiej dodac do gotujacej sie wody kilka kropli oleju. Odcedzamy i studzimy. 1 lub 2 zabki czosnku wyciskamy do miski, wsypujemy fasole czerwona (najlepiej wyplukac ja wczesniej i odcedzic z sosu wlasnego), dodajemy rozdrobnionego tunczyka i makaron. Calosc doprawiamy przyprawami i mieszamy z jogurtem i lyzka majonezu. Wstawiamy do lodowki, zeby salatka przeszla przyprawami.
Jak podawa膰?
Salatka moze byc podawana jako samodzielne danie.
PS. Nie mam niestety polskiej czcionki, wiec przepraszam za bledy. Zycze smacznego!
Uwagi:
Na wiosne mozna dodac swiezych ziol. Ten przepis moze byc baza dla innych wariacji. Dodawalam kawalki mozarelli, mozna np. dorzucic fete, jesli ktos nie boi sie przytyc.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Przybli偶ony koszt | 8 z艂 |
Autor | DG |