Sk艂adniki:
Do zupy potrzeba:
- 2 litry wody
- 2 kostki rosolowe WINIARY
- 2 pory /srednie/
- 2 cebule /duze/
- 2 serki topione /gouda 100 g/
- 2 ziemniaki /duze/
- 2 marchewki /male/
- 0,2 kg miesa mielonego
- 1/2 glowki czosnku
- pieprz
- przyprawa do mielonego KAMIS.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Najpiew zrob wywar i wrzuc do niego skostkowane ziemniaki i grubo utarta marchew.
2. Do mielonego dodaj trzy zmiazdzone spore zabki czosnku, troche pieprzu i przyprawy, wymieszaj i lyzeczka do herbaty formuj male pulpeciki, smaz na dosc glebokiej oliwie.
3. Po usmazeniu /staraj sie nie zesmazyc zbytnio ani nie przypalic oliwy/ wrzuc pulpety do wywaru, a na pozostalym tluszczu podsmaz pokrojone wczesniej w polplasterki pory i cebule z dodatkiem reszty czosnku.
4. Dodaj do wywaru serki topione rozcierajac je wczesniej w salaterce z pewna iloscia przestudzonego wywaru.
5. Podsmazone a raczej podduszone na malym ogniu pory i cebule dodaj do garnka, mocno dopieprz i gotuj powoli jeszcze okolo 15 min. a potem to co w nim bedzie mozesz nazywac zupa porowo-serowa.
Smacznego.
Uwagi:
Zeby byla bardziej slona mozna dodac DELIKAT albo VEGETE, a zamiast dosc pracochlonnych pulpecikow mozesz podsmazyc pokrojone w dosc gruba kostke piersi kurczaka lub miesko wieprzowe - wczesniej trzeba je wymieszac z przyprawami i odstawic na kilka godz. zeby nasiaklo aromatem. Kiedys dodalam pokrojona podsmazona kielbase, ale nie byl to najlepszy pomysl. Na koniec gotowania mozesz do zupki dodac majeranku albo oregano a gotowac trzeba powoli na malym ogniu zeby czesc wody sie wygotowala i zupka byla gestsza.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudno艣膰 | wymagaj膮cy |
Autor | natasia |