Sk艂adniki:
- paczka szpinaku
- kostka sera feta (ale tylko tego twardego i od kozy!)
- 3-5 zabkow czosnku (ilosc dowolna wlasciwie)
- smietana slodka
- orzechy pinien albo cashwerke (albo jakiekolwiek inne nadajace sie do podsmazenia - no moze byc tez slonecznik)
- sol, pieprz, oliwa z oliwek, makaron (najlepszy jest spaghetti)
Jak przyrz膮dzi膰?
Nastawiamy makaron do gotowania, musi byc al dente, na oliwie posmazamy szpinak, dodajemy czosnek przecisniety przez praske, w miedzyczasie kroimy ser feta w drobna kostke (ale nie za drobna!) a orzechy (lub slonecznik) podsmazamy na patelni az sie zrumienia. Jezeli orzechy sa inne niz pinien to musicie je nieco posiekac, nie moga byc zbyt duze.
Dolewamy smietany do szpinaku, zagotowac (smietany dodac nie za wiele).Ser i orzechy (slonecznik) dodajemy do szpinaku.
Doprawiamy.
UWAZAC z sola - feta jest sama w sobie slona a wiec solimy na KONCU!
Wszystko wymieszac z makaronem i podawac na cieplo.
Potrzebne przybory:
noz, praska do czosnku, garnek, patelniazamilowanie do szpinaku
Jak podawa膰?
na cieplo,w glebokim talerzumozna tez podac do tego pokrojona cienko bagietke
Uwagi:
Ja nie jestem wielka milosniczka szpinaku (tradycyjnego). Raz we wloskiej restauracji mialam okazje sprobowac tej wersji dania i bylam mile zaskoczona!
Pierwszy raz jadlam szpinak z orzechami!
Ale bylo swietne!
Przepis nieco niekonwencjonalny, ale smaczny!
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Autor | bibi-lola |