Składniki:
- 10 pieczarek
- cebula
- czosnek
- papryka
- kukurydza
- ser żółty
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- jajko
- bułka tarta
Jak przyrządzić?
Pieczarkom odkrajamy nóżki i wydłubujemy z kapturków blaszki. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i dusimy na nim pozostałości pieczarek (blaszki i posiekane nóżki), drobno siekamy cebulkę, czosnek i paprykę. Mieszamy z kukurydzą i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy. Razem z pieczarkami dusimy jeszcze chwilkę. Po ostygnięciu faszerujemy tym wszystkim kapturki pieczarek (tak na styk, żeby nic nie wypadało) i przykrywamy plasterkiem sera. Panierujemy w jajku i bółce tartej z dwóch stron.
Jak podawać?
Podawać na ciepło oczywiście :) można konsumować jako potraw samodzielną, można i podawać jako kotleciki do kus kusu, ryżu, ziemniaków itp.
Uwagi:
Pychota! Nie trzeba się dużo męczyć, a naprawdę niebo w gębie!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | s@n_szajn |