Składniki:
ciasto: 250g mąki, szczypta soli, cukier waniliowy, 6 łyżek oleju, letnia woda (ok. 1/2 szkl.)
masa: 250g sera, 120g cukru, 2 żółtka, skórka pomarańczowa, cytrynowa
dodatkowo: 2 białka
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 15 min, w tym czasie utrzeć masę serową (składniki do miseczki, mieszamy i gotowe). Ciasto rozwałkować, wycinać krążki(szklanką o większej średnicy), z krążków formować paluszkami miseczki, utrwalić ich kształt smarująć rozbełtanym białkiem, napełniać masą serową, układać na blaszkach uprzednio wyłożonych folią lub papierem.
Piec w 200 C ok. 40 min. (do zrumienienia masy).
Potrzebne przybory:
miseczki, wałek, szklanka
Jak podawać?
Ostudzone, na półmisku, mozna oprószyć cukrem pudrem migdałowym.
Uwagi:
Masę można modyfikować dodając miód i cynamon, rodzynki, czekoladę - to już pozostawiam inwencji twórczej kucharzy...
Deser pyszny, efektowny i mało pracochłonny.
Uwagi w kwestii ciasta - ilość wody zależna jest od konsystencji ciasta - ma być gładkie i spójne, nie klejące się!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | matrzo |