Składniki:
resztki makaronu lub ryżu z wczoraj (jak się komuś chce to może specjalnie gotować) (ok. 1,5 szklanki), mrożonka warzywna np. bukiet warzyw z kalafiorem, brokułami i marchewką (ale może być też coś innego, co jest :), pół puszki kukurydzy, ew. ogórek kiszony, ser żółty (ilość dowolna, jak kto lubi), sól, pieprz, bazylia i inne przyprawy wg gustu, trochę oleju do wysmarowania blaszki
Jak przyrządzić?
Mieszamy ugotowany ryż (lub makaron) z ugotowanymi warzywami, kukurydzą, posiekanym w kostkę ogórkiem i przyprawiami. Wykładamy ten miszmasz do posmarowanej olejem blaszki i posypujemy startym serem. Zapiekamy aż ser się rozpuści i troche zarumieni.
Potrzebne przybory:
Jakaś blaszka czy naczynie do zapiekania i piekarnik lub prodiż.
Jak podawać?
Podajemy jako obiadek, mozna z keczupem jeżeli ktos lubi. Bon appetit!
Uwagi:
Właściwie to można do tego ryżu (makaronu) włożyc wszystko co zalega w lodówce, nie próbowałam chyba tylko twarogu i rzodkiewek :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | elianka |